sobota 6. února 2016

03 - Chrámy třech bohů.

Nutno přiznat, že časový posun a cesta economy class se na nás hodně podepsala. Ráno se scházíme u snídaně značně pobití. Jedna z našich dvou holčiček je pošramocena asi nejvíce. Stěžuje si na krk a tak máme první dvě oběti klimatizace z letadla, které zůstávají na hotelu. Eliška s maminkou.
Ještě že je na Bali "gumový čas", protoze naše rychlost je zoufalá. Dnešni cesta je jasná. Chrámový komplex Besakih zasvedcený třem bohům. Višna, Šhiva a Brahma.
Obecně vzato balijci maji mnoho bohů, ale tito tři jsou zde nejvíce považovaní. Do chrámu se smí pouze v sarunu. Proto podnikavé balijské ženy nabizeji na parkovišti před chrámem tyto šatky. Naprosto jednoznačně se vyplati smlouvat. Naše první cena byla 250 tisic rupií. A nakonec za velice dramatického smlouváni počínajici odchodem z krámu až po nasednuti do auta, kdy za vami celou cestu jdou, jsme se dostali  na krásných 35 tis za kus. A pak, že to nepujde.
Cestu k chrámu lemuji dalši prodejci, krámky s jidlem a rozhodne se musi všude smlouvat. Ale ochutnali jsme chlebovnik, kokos, kukuřici. Našeho měkosrdcého kamaráda Ježu obstoupily malinkaté holčičky a samozřejmě podlehl a nechal se přemluvit na koupi pohlednic, což mělo za následek to, že pak koupil asi další tři, aby to ostatním nebylo líto. Je to dobrák.
To mi škrti lakomí, šlapali jsme dál.
Besakih je největší chramový komplex a rozprostírá se pod  sopkou na rozlehlych terasách. Takže Vlaďovo úhlavní nepřítel SCHODY byl vsudypřítomný.  I vzal to statecně a musim ho moc pochválit, protože mi nahoře udělal i tlustého buddhu. A podobnost je zarážející. Posuďte sami.
Kterému z bohů je chrám zasvědcen se pozná podle barvy látky na deštniku. Pro boha Brahmu je určujicí barva červená. Představuje element ohně. Pro boha Shivu je barva bila. Byvá znázorňován nejvýše se dvěma destniky bilým a zlutým - představuje vitr. A posledním bohem je Višna, pro ktereho je tipická barva modrá a element vody.
Chrámy jsou překrasně vyřezávané a zdobené ruznymi sochami. Takže určitě stojí za to vidět.
Za zmínku stoji i cesta na chrámové místo, protože je lemovaná překrásnými rýžovými poli.
Vstupenka: 100 000 rupii
Jidlo pro 4 lidi (polevka s ryzi) : 300 000 rupii (to nás natáhli)
Pohledy Vlaďu vyšly na 20 000
Jídlo na hotelu: 40 000 /os
Cena za noc v hotelu s bazénem: 250 000/pokoj se snidani
WC: 5000
Šatek: 35 000 z puvodnich 250 000!!!!

Žádné komentáře:

Okomentovat