úterý 9. února 2016

06 - Potápění s anděly.


Vsichni jsme natešeni na ponory, takže když slyšime o "Manta pointu", tak je jasné, ze ho musime vidět.
Je to místo, kde se manty čistí. Je tu hodně malých rybiček a oni jim okusuji parazity. Takže tomu mistní říkají čistička.
Pro ty z vás, kdo neví, jak vypadá manta. Je to taková  velká placatá ryba do trojúhelníku. Vypadá stejně jako rejnok, jenže rejnok ma místo ocásku trn, tím je nebezpečný.  Manta nebezpečná neni.
Hned při prvním ponoru máme štěstí. Zhruba ve 12m cinká guide na látev a ukazuje na otevřenou vodu. My odvracíme hlavy od utesu a vydíme tri manty vedle sebe. Kazda ma velikost cca 2-3 m. Spíš připomínají anděly, jak se najednou z ničehonic vynoří a máchaji těmi obrovskými křídly. Je to něco úchvatného, když se na vás řítí takovéto kolosy a když už jsou skoro u vás, tak to stočí nad vaši hlavou. Srdce vám buší a vy máte nutkáni se jich dotknout, protože jsou až tak blízko, ale nesmíte jim narušit slizový obal. Skoro ani nedýcháte, aby vzduchové bubliny mantu nevyděsily. Aby s ní člověk mohl byt co nejdéle.
Při nástupu zpátky na loď Nikolka hlásí, že Eliška blinkala. Jo jo děti jsou radost!!!!
Druhý ponor si rikam, ze jsme meli velké stesti, protoze manta uz se zde zadna nepohybuje. Tak aspoň nahánime rybicky. Pri vystupu musite delat bezpečnostni zastavku 3 min v 5m. Tak tam obkruzujeme utes a v tom!!! Tří metrová manta nad nami. Je nadherna. Jak dopadaji paprsky pod vodu tak je nadherne osvicena. Skoro to vypada, jako by si ona sla prohlizet nas ne my ji. Přeplave nas a zase se otaci, zkouknout, co ji jeste uniklo. Je velika a fakt nas obhliži ze vsech stran. Nejlepsi bezpecnostni zastavka!!!!

Ponor na osobu: 135 USD s obedem

Žádné komentáře:

Okomentovat